За яку школу піару голосуємо?

Продовжуючи тему неораних полів для спеціалістів з PR і людей, які стали глиною у їх експериментах, задалася питанням природності форм нашого суспільства, згадала медичний термін «вимушене положення» та камасутру буднів.
Паблік рілейшнз мейкери, які по суті мали би створювати сприятливі умови для взаємодії свого замовника та його споживачів, у моєму прикладі і на мою думку, позбавили клієнта варіантів розвитку стосунків із чернівчанами. Хіба що зовсім не герой подальшої публікації був клієнтом причинно-наслідкової кампанії. Не та форма у Віталія Михайлішина виявилася. Яким чином опинився не в своїй тарілці, знає лише він сам.
Доводилося задавати Віталію Михайловичу питання не лише на прес-конференціях чи загальних підходах до преси. Відповіді були вичерпними, у рамках наявності бюджетних коштів та реальних умов, відомих мені. Гадаю, на багато народних закидів він особисто, без технологів з побудови промов в змозі дати ґрунтовну відповідь. Може навіть і електорат цим заробити.
Ну і «ексклюзив» з відмерлими дедлайнами неживого журналу:

«Давайте вибори!» В. Михайлішин

Журнал «CZERNOWITZ
POiNT» зустрівся з першою особою міста, виконуючим обов’язки мера, щоб поставити запитання, які надсилали наші читачі. Чернівчан особливо турбують дороги, садочки, вибори… Секретар Чернівецької міської ради – Віталій Михайлішин дає відверті відповіді.

CZERNOWITZ POiNT: Яким Ви прийняли місто, коли обійняли свою посаду в.о. мера 31 березня 2011 року?
МИХАЙЛІШИН: Я латаю дірки – те, що мали зробити ще до мене. Я міг ще щось робити в цей час. А ці кошти ми витрачаємо – за 600-ліття міста ще розраховуємося, за Турецьку площу… Замість того, щоб ми цей бюджет використовували в майбутньому, ми закриваємо дірки. Треба все було зробити поетапно ще 5 років тому. Не хочу казати, що хтось поганий, а хтось ні, але це потрібно робити. 
Краще нічого не робити, і всіх усе влаштовує! Як тільки щось робиш, то починається… Мені подобається те, що я роблю, я це хочу робити. Нехай говорять, ми будемо працювати. 
CZERNOWITZ POiNT: Багато суперечок щодо виборів 2012 триває у Чернівцях. Резюмуйте, будь ласка, свою участь у них.
МИХАЙЛІШИН: Я не програв, я всім пояснюю, я набрав меншу кількість голосів. Я вважаю, що виграв, і виграло все місто. Дивлячись на те, що зараз там (у Верховній Раді – авт.) проходить і чим вони займаються, то я погоджуюсь на тисячу відсотків – тут я себе відчуваю корисним для міста, а там би я ходив, чекав, поки роботу блокують… Я вже сміявся, мені це нагадало, коли ті відеорепортажі були, як «Під склом». Пам’ятаєте, така російська передача? Приносять їсти, усі їдять, а потім усім погано стало, починають діти народжуватися, одружуватися – такий серіал… От потім (у Верховній Раді – авт.) стали у кінці й думають, розблокували, а що будемо робити?
Я ні ту сторону не займаю, ні ту. Я не фанатик якийсь політичний, партійний, заангажований. Я за те, що йде на користь людям. Незалежно від того, яка це партія. Це моя власна думка, і мене ніхто не переконає, що треба казати «Регіони хороші, а ті – погані». Ні. Якщо буде корисне та правильне робитися для народу, я тоді підтримаю цей напрямок, законопроект… А спекуляцією я займатися не збираюся.
CZERNOWITZ POiNT: Чернівці часто порівнюють з Києвом, через ситуацію з відсутністю мера. Ваша позиція щодо цього?
МИХАЙЛІШИН: Дуже багато розмов йде про те, що потрібні вибори в Чернівцях, я на останній сесії навіть сказав, що так – вибори потрібні, я звертаюся у Верховну Раду вже неодноразово, зробіть уже ці вибори, щоб та спекуляція зупинилася. Давайте вибори! Вони ніби мене лякають, думають, що я тут сиджу й нічим не займаюся. Нехай люди зроблять уже цей вибір. На сьогоднішній день ні один народний депутат не звернувся ні з одним законопроектом, ніяких бюджетних додаткових коштів, субвенцій, ніхто не проявив ніякої ініціативи. Потрібно кошти там вибивати на наше – університет (ЮНЕСКО), на дороги… А вони займаються спекуляцією – вибори будуть чи не будуть. Нехай будуть вибори, і закрити це питання.
CZERNOWITZ POiNT: Споконвічне питання у Чернівцях – дороги загалом, і зокрема вулиці Б. Хмельницького та Ентузіастів. Коли?
МИХАЙЛІШИН: До кінця року, я так думаю, беремо терміни до Дня незалежності України, але я беру до Дня Конституції – це Ентузіастів, ну, залежно від погодних умов. Вулиця Б. Хмельницького – повністю буде в цьому році заміна всіх мереж, на наступний рік буде підготовка до асфальтування. Там дуже багато ще роботи залишилося, ми працюємо над каналізуванням, прокладанням труб по Б. Хмельницького, аж за Університетську вниз, там вигрібні ями в центрі міста… У цьому році постараємося максимально замінити, підготувати, зробити тротуар. По можливості, якщо будуть погодні умови, будемо старатися якнайбільше пропрацювати. Усі роботи, які почалися – вулиця Боярка, Комунальників, пров. Ентузіастів. Там, де асфальтні роботи, вони будуть зроблені в цьому році.
CZERNOWITZ POiNT: Коштів скільки необхідно?
МИХАЙЛІШИН: Знаєте, нам потрібно… Там і 100 млн. не вистачить для того, щоб зробити дороги. Ми, у першу чергу, б’ємо на якість, тому спочатку замінюємо мережі, потім асфальтування. Повністю поточні ремонтні роботи зробляться в місті вже протягом 2 місяців. На вул.Воробкевича нам необхідно 2-й шар, останній, доробити, потім поточний ремонт – вул.Миколаївська, вул. Каспрука (колишня вул.Канівська – авт.) ще в цьому році маємо закінчити, Ровенська – теж в цьому році. Ті роботи, які були зроблені протягом минулого року, у нас не пошкоджені. Є поточний ремонт, а є капітальний ремонт. Капітальний – це вулиця Воробкевича. А поточний, це там, де рівняємо. Зараз ми ставимо холодний асфальт, пробуємо, завезли. Латаємо ями холодним асфальтом, подивимося, як він себе покаже. 
CZERNOWITZ POiNT: На вашу думку, які досягнення вдалися за час вашого головування в Чернівцях?
МИХАЙЛІШИН: Вам плівки для запису не вистачить. Садочки, школи, каналізація, ремонти доріг, дахів. Проблема в тому, як я казав, що за 2 роки – робимо те, що мало зробитися ще в 2008. Ми латаємо дірки. На сьогоднішній день, я думаю, ми закрили вже багато питань. Тепер – тільки майбутнє, тільки позитив, працюймо!

CZERNOWITZ POiNT: Яка ситуація зараз із дошкільними дитячими закладами? Спостерігаємо, як ви перевіряєте хід ремонтних робіт у додатково створених групах…
МИХАЙЛІШИН: Ми в цьому році відкриваємо до 1 червня додаткових 5 груп по чернівецьких садочках. У загальному, кошторис був біля 1 млн. грн. Виникли й додаткові роботи – додаткове опалення, заміна труб, вікон, дверей, то я думаю, що вийде десь 1млн. 300 – 1млн. 400 грн. Це кошти, які знайдені в бюджеті у 2012 р. і передбачені в 2013 р. Що стосується робіт, це тільки вартість будівельних робіт. Нам потрібно ще знайти кошти на меблі повністю, на посуд. Усе зробити для того, щоб умови в наших садочках були гарні. Якщо відкриємо 5 груп, зменшиться черга десь на 150 дітей, в середньому. З 2011 р. це ми відкриємо всього 9 груп. Це десь біля 300 дітей за 2 роки забезпечені садочками. Такими темпами потрібно продовжувати йти. У нас народжуються діти, у нас розвивається місто Чернівці.
CZERNOWITZ POiNT: Скільки садочків необхідно ще нашому місту?
МИХАЙЛІШИН: На жаль, будувати садочки коштів не має, хоча потрібно збудувати садочок на Рощі, потрібно в Ленківцях. Але за 100-200 тисяч гривень будівництво, на мій погляд і думку департаменту, краще не починати, тому що це може вийти довгобуд, який буде зводитись років 5-6. Потрібно, як мінімум 50% коштів. Я думаю, що це буде передбачено частково з місцевого бюджету, частково – державного. Тоді будемо переходити до будівництва садочків. Моя мрія – якнайбільше, але на сьогоднішній день це 2 садочки. Вартість одного садочка – біля 10 млн. грн. Потрібно вдосконалювати, робити ремонти в усіх навчальних закладах нашого міста. У загальному, якщо взяти дошкільні та навчальні заклади разом, тільки за 2012 р. було замінено 789 вікон, 350 дверей, не пам’ятаю кілометраж труб, тепло-, водопостачання, і це ми будемо продовжувати робити. 
CZERNOWITZ POiNT: Доводиться чути від батьків про суцільні побори у дошкільних навчальних закладах…
МИХАЙЛІШИН: Я сам батько 2-х дітей… Держава забезпечила повністю місцем, де наші діти навчаються, заробітну плату вчителів, вихователів, енергоносії, теплоносії. Я не відношу (гроші – авт.). Є батьківський комітет, якщо батьківський комітет вирішив там – замінити вікна чи купити меблі, то ми скидаємося скільки потрібно. Тільки за бажанням батьківського комітету.

CZERNOWITZ POiNT: І, традиційно, запитаю Вас про плани на майбутнє.
МИХАЙЛІШИН: На 2013 рік я ставлю декілька пріоритетів – німецька фірма має зайти, це до тисячі робочих місць (про завод із виготовлення запчастин до Volkswagen. – авт.), відкрити у місті басейн та зробити максимум доріг і тротуарів. Ну, й озеленення найкращого міста Чернівці.

 
P.S. Та не вщухнуть пристрасті піярні.

6 коментарів

Святослав Вишинський
Тепер цей пост вважатимуть багатозначним політичним сигналом — хтось гарантовано запідозрить у його появі «довгу руку» піарників. Потім усі візьмуться розшифровувати натяк — чи це, бува, не початок нової виборчої кампанії і злощасне «cui bono».
Татьяна Таран
100%. Десь так виникають легенди.
Михайло Шморгун
Образ політика складається з трьох компонентів — ти навязуєш, тебе навязають, тебе сприймають. Для виборця важливий компонент — «тебе сприймають», коли в уяві уже склався певний стереотип. Кампанія в Чернівцях відгула. Переміг Микола Трохимович. У Віталія Михайловича залишився стереотип (некращий і не гірший — такий собі...) та впізнаваність (це — однозначно гуд).
Якщо буде наступна кампанія — йому вже треба буде вирішувати інші задачі — змінювати існуючий про себе стереотип. Це зробити легше, ніж забезпечити впізнаваність +80% у цільової аудиторії. Тому (імхо) він виходить з кращими стартовими можливостями в будь-яку наступну чернівецьку кампанію. (краще його стартових шансів, лише шанси Миколи Трохимовича, стереотип та впізнаваність якого на порядок вища...)
Татьяна Таран
Подивимося, хто кого куди нав'язує. Я як виборець роблю висновки з дрібниць за лаштунками.
Михайло Шморгун
Значить — дуже скоро перестанете ходити на вибори. Або ходитимете і псуватимите бюлетені, пишучи напроти кожного кандидата коротку характеристику :)
Хоча, якщо серйозно, підхід архіправильний!
Татьяна Таран
Ось тут безвихідь :)) Голос втрачати не хочу і над бюлетенями зазвичай повна задума. Кандидатів надихаючих не видно.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте